Karobowo-czekoladowy krem jaglany z truskawkami [bezglutenowy, bezmleczny, wegański]



Uwielbiam nasze polskie lato! Może pogoda jest kapryśna i nieprzewidywalna, ale za to te owoce <3 Kiedy przychodzi sezon na truskawki, zjadam ok. pół kilograma dziennie (please don't judge), tak że pod koniec sezonu mam już dość na rok i łatwiej jest mi przeżyć rozłąkę :D Niestety w tym roku mocniej odczułam skórne skutki zajadania się truskawkami - zaczęła mnie swędzieć skóra najbardziej w okolicach twarzy, szyi i dekoltu... Zorientowałam się, że siedzę i bezwiednie się drapię, trochę mało elegancko to wyglądało :D więc musiałam sobie zrobić przerwę... na cały 1 dzień!



W tym roku odkryłam, że truskawki fenomenalnie komponują się z czekoladą! Sezon na truskawki dobiega końca, ale jak gdzieś jeszcze upolujecie, koniecznie połączcie je z czekoladą... nie pożałujecie.
Jeśli nie uda się Wam zdobyć świeżych truskawek - nic straconego, mrożone też dadzą radę. Wystarczy je zblendować, ale nie na jednolity mus, ewentualnie posłodzić i voila - nawet lepiej niż świeże.

Poniższy przepis to krem czekoladowy, ale samo zdrowie, i nie uderzy tak mocno po kieszeni jak np. mus czekoladowy na bazie awokado. Przez to, że jest zrobiony z kaszy jaglanej, jest też bardziej sycący. Osobiście potraktowałam go jako śniadanie.
Uwaga - karob ma tendencję do gęstnienia, więc jeśli Wasz mus będzie stał nawet 10 minut po przygotowaniu, liczcie się z tym, że będzie nieco gęstszy. Warto wziąć to pod uwagę i dolać więcej mleka.






Przepis: Karobowo-czekoladowy mus jaglany z truskawkami [paleo, bezglutenowy, bezmleczny]

Składniki (na ok. 2 porcje):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 4 szklanki mleka roślinnego (lub więcej, lub mniej - dobierzcie konsystencję kremu wg upodobania)
  • 2 łyżki karobu
  • 3 łyżki kakao (te ilości też zależą od preferencji)
  • 1 tabliczka startej gorzkiej czekolady
  • 1 dojrzały banan
  • ewentualnie coś do dosłodzenia: cukier/miód/agawa itp
  • 300 gram świeżych truskawek 
  • ewentualnie: 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę jaglaną opłukać zimną, a następnie gorącą wodą. Wrzucić do garnka z mlekiem roślinnym. Gotować na małym ogniu (najlepiej pod przykryciem) aż kasza będzie miękka, czyli ok. 15-20 minut.
  2. Dodać karob, kakao, banana, słodziki i zblendować na gładką masę. Jeśli wasze mleko było chude, dodać 1 łyżkę płynnego oleju kokosowego lub innego, neutralnego w smaku tłuszczu.
  3. Delikatnie wymieszać 3/4 startej czekolady z kremem.
  4. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w plasterki. 
  5. Układać deser wartwowo w przezroczystym naczyniu, zakończyć warstwą truskawek. Posypać po wierzchu pozostałą startą czekoladą.



Smacznej rozpusty! :)






Desery FIT Letnie owoce 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz