Meksykańska jajecznica z czerwoną fasolą



Od kilku dni jestem na diecie bezglutenowej, o czym pisałam na Facebooku (jeśli jeszcze nie lubicie fanpage'a Dziś na talerzu, kliknijcie na link i dajcie lajka! Amerykańscy naukowcy stwierdzili, że to nie boli :D), więc zaczynam serię bezglutenową od meksykańskiego śniadania.



Kuchnia meksykańska to w ogóle zbawienie dla osób na diecie bezglutenowej, bo prawie wszystko opiera się na mące kukurydzianej, która glutenu nie zawiera. Są też oczywiście tortille pszenne, ale one nas w tym przypadku nie interesują, a poza tym można je zastąpić tortillami kukurydzianymi bez żadnej straty w smaku, a wręcz przeciwnie! Osobiście nigdy nie byłam fanką tortilli pszennych - zawsze zostawiam tą mocno pozwijaną końcówkę, wiecie o co chodzi ;) Natomiast tortille kukurydziane zjadam w całości :) Co prawda trochę inaczej się je zawija (a raczej nie zawija i o to właśnie chodzi), ale to sprawa na inny dzień.

Poniżej przedstawiam przepis na smaczne, sycące i nietrudne śniadanie po meksykańsku

(na podstawie http://www.foodnetwork.com/recipes/food-network-kitchens/mexican-eggs-with-chorizo-and-beans-recipe.html)



SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki odcedzonej dowolnej fasoli z puszki (najlepiej czerwonej lub pinto)
  • 2 jajka
  • pół słodkiej papryki w dowolnym kolorze
  • 1/2 lub jedna ostra papryczka, najlepiej jalapeno
  • szczypiorek wraz z cebulką
  • 1/4 avocado
  • trochę pokruszone chipsy z tortilli
  • sól, pieprz 
  • łyżka oleju do smażenia
  • opcjonalnie: tarty ser cheddar
  • opcjonalnie: świeże posiekane liście kolendry (punkt obowiązkowy w kuchni meksykańskiej, ale nie każdy lubi)

PRZYGOTOWANIE:
  1.  Na rozgrzanym oleju podsmażyć pokrojoną w kawałki paprykę słodką i ostrą przez około 5 minut.
  2. Dodać pokrojoną cebulkę i połowę szczypiorku oraz fasolę. Podsmażać przez ok. 3-4 minuty.
  3. Jajka roztrzepać z solą i pieprzem, a następnie wlać na patelnię. Mieszać od czasu do czasu szpatułką, aż jajka się zetną. 
  4. Dodać resztę szczypiorku oraz chipsy z tortilli, wymieszać. Jeśli chcemy, żeby chipsy były bardzo chrupkie, należy posypać nimi gotowe danie na talerzu.
  5. Podawać z avocado obranym ze skórki i pokrojonym w plasterki.  




Następnym razem dam trochę mniej fasoli i posypię chipsami po wierzchu, żeby nie zmiękły. Zdjęli mi aparat ortodontyczny, to mogę chrupać! :D Chociaż od dawna się tym nie przejmowałam za bardzo, ale teraz nie mam praktycznie żadnych powodów, żeby uważać na twarde czy chrupkie pokarmy (bo kto by się przejmował płytką retencyjną z tyłu zębów).


A Wy jakie macie doświadczenia z kuchnią bezglutenową? :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz