Źródła zdjęć: Magazyn Kulinarny, Cook It Lean, Read The Label
Warzywa korzeniowe to na przykład:
- buraki
- seler (korzeń)
- pietruszka (korzeń)
- rzepa
- czarna rzodkiew
- marchewka
- skorzonera czyli wężymord (cokolwiek to jest :D)
Ziemniaki to nie warzywa korzeniowe, ale bardzo do nich pasują :) To samo tyczy się krewniaków ziemniaków, czyli batatów oraz np. kalarepy.
Poniżej zebrałam kilka przepisów z sieci, które mnie zaintrygowały i które mam zamiar przygotować. Postanowiłam się tym z Wami podzielić :) Chyba wszystkie są wegańskie i jednocześnie paleo.
Najpopularniejszy sposób na warzywa korzeniowe to ich pieczenie, dlatego w sieci znajdziecie na to milion przepisów. Ale wbrew pozorom nie jest to jedyny sposób na ich przygotowanie! Jestem pod wrażeniem inwencji naszych rodzimych blogerów kulinarnych! Mam nadzieję, że Wy też będziecie!
- Pieczone warzywa korzeniowe z miodem, imbirem i sezamem - Magazyn Kulinarny
- Frytki z warzyw korzeniowych z sosem tahini - wpis użytkownika Wjosna na Gotujmy.pl
- Krem z białych warzyw z wanilią i cynamonem - Read The Label
- Zupa krem z warzyw korzeniowych i jabłka - Jadłonomia
- Moje comfort food – warzywa korzeniowe z curry - Cook it Lean
Jeśli zdecydujecie się skorzystać z powyższych przepisów - dajcie znać jak wyszły! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz